top of page

Het Davitorgel in de kloosterkapel van Velzeke-Ruddershoven

'Een mooie en unieke vogel die in 1963 met een verkreukt pluimage een pandoering overleefde' (G. Potvlieghe, 2013)

Gilliam Davit (Antwerpen)


1715-1720
 

Het orgel in Velzeke is samen met dat in Houtem (bij Vilvoorde) het enige wat bewaard is gebleven van orgelbouwer Davit.

 

aanvankelijk gebouwd voor de kerk van Hemiksem (1715-1720)
in 1775 naar Velzeke overgeplaatst door Pieter Van Peteghem

 

Pieter Van Peteghem voegde er in 1779 een trompet en een vox humana aan toe.  Deze vergrotingen konden wegens interne moeilijkheden slechts in 1794 worden voltooid.  

 

In 1963 herstelling door Loncke (Esen), in de toenmalige visie van een "harde restauratie", waardoor een aantal historische elementen verwijderd werden.  Pas later zouden restauraties met meer respect voor de historiciteit, en dus meer gebaseerd op historisch onderzoek gerestaureerd worden: de zogenaamde "historische restauratie".  
Zo werd hier de windlade (waar de pijpen op staan) en blaasbalg gemoderniseerd en kreeg het orgel ook nieuwe registeretiketten.
Leuk weetje: de oorspronkelijke blaasbalg staat nu in het muziekinstrumentenmuseum in Brussel  (info door Stefaan Loncke).  

 

In 1994-1995 voerden de orgelbouwers De Vylder en Loncke een grondig herstel uit, waarbij het orgel teruggebracht werd naar zijn oorspronkelijke esthetiek van de 18de eeuw.

 

De nieuwe register-etiketten zijn een ontwerp van Broeder Andreas Vanvlasselaer van het Monasterium Mariakluizen en werden rond 1996 aangebracht.

 

Stefaan Loncke

Orgelbouwer:   

               

Bouwjaar:       

 

Historisch belang:

 

 

Bourdon 8'

Fluit 4'

Prestant 4'

Octaaf 2'

Fourniture 3 rangen
Cornet 5 rangen

Dispositie:

Trompet 8' (bas en diskant)

Nasard 2 2/3'

Tierce 1 3/5'

Rossignol

Voorgeschiedenis:

 

Transformaties:

 

Onderhoud:

 

Stemming:

diapason: a' = 412
stemrecept: Rameau variant

Orgelkast:

Deze kast bevat geen middentoren, maar wel twee zijtorens en een middenveld, verdeeld door een tussenstijl.  Op de orgelkast prijkt bovenaan in het midden nog een frontje.  Dit alles in een zwierige beweging, kenmerkend voor de barok.

bottom of page