top of page

Algemene liedsuggesties

 

De liederen uit onderstaande lijst zijn “algemene liederen” die u kan gebruiken ter aanvulling of ter vervanging van de suggesties die we u verderop aanreiken.

 

Intredelied / openingslied:
25d, 324, 404, 445, 522, 528, 534, 541, 545, 549, 563, 578, 701, 720, 730, 735, 753, 754, 756, 765, 774, 775, 776, 809, 822, 825


Offerandelied:
521, 523, 525, 526, 528, 531, 534, 535, 545, 546, 547, 556, 569, 766, 772, 921


Slotlied / danklied:
502, 552, 583, 585, 733, 767, 780, 802, 814, 818, 819

 

Tips bij liedkeuze

De cijfers verwijzen naar de liednummers uit de officiële Vlaamse kerkliedbundel ‘Zingt Jubilate’ (2006).  De vetgedrukte nummers zijn de liederen die we doornemen in de regionale liturgische zangstonden.  De overige nummers bij elk liturgisch gezang zijn alternatieven.

 

Liedkeuze in de weekendvieringen

Ga naar de pagina's geordend per liturgisch jaar voor de liedsuggesties:
 

 

Accenten per liturgische periode in het kerkelijk jaar

SUGGESTIES VOOR DE ADVENT


Tijdens de Advent is er geen “Eer aan God”.  Kyriale ZJ 39 is een Nederlandstalig kyriale zonder “Eer aan God” dat tijdens de hele Adventsperiode kan gezongen worden.  Het “Heilig” heeft een vlot meezingbaar refrein dat door allen kan worden gezongen.

Als bede om ontferming kan ook ZJ 127 Licht in onze ogen gebruikt worden (strofe 6 tot 8).

 

Bij het ontsteken van de kaarsen kan elke Adventszondag ZJ 129 Wij wachten op de koning gezongen worden (ook makkelijk zingbaar met kinderen/vormelingen).

 

Als alleluia kan ZJ 3a gezongen worden, bedoeld voor de Advent.  Het is een verwoording van de boodschap van Johannes de Doper die centraal staat in het evangelie van de tweede en derde Adventszondag.

SUGGESTIES VOOR
DE TIJD DOOR HET JAAR

 

Klik hier voor suggesties i.v.m. de keuze voor een kyriale.

 

Als alleluia kan het refrein van ZJ 773 gezongen worden:
vóór het evangelie het volledig refrein;
na het evangelie enkel het alleluia.

 

Waarom eens niet de geloofsbelijdenis zingen? 
Door deze tekst uit te zingen, krijgt de geloofsbelijdenis een extra dimensie.

Het ZJ 9a is wellicht een nog bekende en vrij eenvoudige melodie.  In ZJ 9d wordt de tekst op een bekende kerstmelodie gezet (“Al wie dolend…)
Een heel mooie en zinvolle uitwerking van de geloofsbelijdenis is ZJ 9c.  Op het eerste gezicht niet zo evident.  Het vraagt wat studeerwerk, maar het loont zeker de moeite.  De melodie is duidelijk op de tekst gemaakt: de betekenis van de tekst wordt duidelijk door de melodie.

DE ANTWOORDPSALM
 

De antwoordpsalm is bedoeld als een “antwoord” op de eerste lezing.  Dit is dus niet zomaar een ‘tussenzang’.  Als wezenlijk deel van de woorddienst neemt de psalm tussen de schriftlezingen een bijzondere plaats in.  Anders dan een willekeurig lied dat zou kunnen weergeven, vertolkt hij het antwoord van het volk van God op het Woord dat het gehoord heeft.

 

In Zingt Jubilate vinden we keerverzen bij de antwoordpsalm terug onder de P-nummers (van p.171 tot 230, gemerkt met een zwart label in de rand).  Het keervers wordt samen gezongen (de eerste maal zingt de cantor voor, waarna allen herhalen), de strofes worden gezongen door een cantor. 

De partituren met uitgeschreven strofes zijn gratis te downloaden en te beluisteren op de website van Zingt Jubilate (www.zingtjubilate.be) of rechtstreeks via www.antwoordpsalmen.be.  Je vindt de opnames met partituren eveneens op het Youtube-kanaal van Zingt Jubilate.

 

TIP:
Om de sterke tijd van de Veertigdagentijd extra kleur te geven, en onze aandacht meer te richten op het Woord, is het een mooi moment om de antwoordpsalm te introduceren.

SUGGESTIES VOOR DE KERSTTIJD


Het Kyriale ZJ 42 is een vrij eenvoudig en vreugdevol kyriale dat tijdens de kersttijd kan gezongen worden.  Door een vlot tempo te nemen krijgt het een feestelijk karakter.

 

Als alleluia kan steeds ZJ 3b gezongen worden:
vóór het evangelie met gezongen vers;
na het evangelie enkel het alleluia.

 

In deze feesttijd kan ook eens een geloofsbelijdenis gezongen worden op een gekende kerstmelodie:
ZJ 9d “Ik geloof”.

 

Als acclamatie bij de voorbeden kan in deze periode ZJ 27d “Kind ons geboren” gezongen worden.

SUGGESTIES VOOR
DE VEERTIGDAGENTIJD

 

Kyriale

Het sterk inhoudelijke Kyriale ZJ 39 van Paul Schollaert is een Nederlandstalig kyriale dat speciaal gecomponeerd is voor Advent of Veertigdagentijd: er is namelijk geen ‘Eer aan God’ in dit kyriale.  Het Kyrie zelf is daarom meer uitgewerkt, met een eenvoudig keervers dat meermaal herhaald wordt.  Ook het Heilig is vlot meezingbaar d.m.v. een eenvoudig keervers dat door allen kan worden gezongen.  De tekst van het Lam Gods is een boeiende bewerking dat de inhoud van het gezang inhoudelijk nog meer verdiept.

Klik hier voor meer suggesties i.v.m. het kyriale.

 

Vers voor het evangelie

Tijdens de veertigdagentijd wordt geen Alleluia gezongen.  Voor het vers voor het evangelie vinden we twee acclamaties in Zingt Jubilate: ZJ 3c ‘Barmhartig de Heer’ en ZJ 3d ‘Lof en eer zij U, Heer Jezus’.

 

Acclamatie na het evangelie

De laatste strofe van ZJ 331 'Jezus, diep in de woestijn' zou als een refrein elke zondag van de veertigdagentijd kunnen klinken, na elk van de evangelies.  Zo wordt Jezus voor ons een metgezel in de lange en moeilijke tocht om uiteindelijk de geloofsbelijdenis van de honderdman (Mt.27,54) zelf uit te spreken: "Waarlijk, Hij was een zoon van God."

 

Acclamatie na de consecratie

Na de consecratie kunnen we in de Veertigdagentijd in plaats van het veel gezongen "Heer Jezus" een acclamatie zingen, die de link legt tussen Veertigdagentijd en Pasen: ZJ 14f 'Redder van de wereld'.  Het legt heel mooi de link tussen Veertigdagentijd ("Bevrijd ons"), Goede Week ("door uw kruis") en Paastijd ("en verrijzenis").

 

TIP: CD-REEKS ZINGT JUBILATE
'DOOR DE WERELD GAAT EEN LIED'

Reeds meer dan 300 liederen uit Zingt Jubilate werden ondertussen op cd opgenomen, in de reeks "Door de wereld gaat een lied" (20 delen).
De cd’s bevatten kerkliederen voor de liturgie die telkens eenstemmig werden ingezongen met een orgelbegeleiding. Deze cd’s worden uitgebracht ten behoeve van ziekenhuizen, rust- en verzorgingsinstellingen, kloostergemeenschappen en parochies waar geen orgel of voorzangers meer voorhanden zijn.
Een andere doelstelling van deze reeks is het bekend maken van nieuwe of minder gekende kerkliederen, zodat men in liturgische vieringen uit een groter en interessanter repertorium kan putten.

U kan de lijst van deze liederen raadplegen op de  website www.zingtjubilate.be. U vindt er een alfabetische lijst (voor de titel van de liederen), alsook een numerieke lijst (voor de nummers die ze in Zingt Jubilate meekregen).

VORMSELVIERINGEN

 

De Paastijd is eveneens de tijd waarin de Vormselvieringen plaatsvinden.  Een lied dat zowel door vormelingen als door het volk / het koor kan gezongen worden is bijv. ZJ 447 'Geest van God'.  Neem een pittig tempo en het zal zeker gesmaakt worden door de jongeren.

SUGGESTIES VOOR
DE PAASTIJD

 

Kyriale

Het kyriale in de Paastijd mag vreugdevol klinken.  Zo is ZJ 42 een feestelijk en makkelijk meezingbaar kyriale.  Ook het gregoriaanse Kyriale I voor de paastijd (ZJ 53) of de "Engelenmis" voor de feestdagen (ZJ 54) passen voor de Paastijd.

Klik hier voor meer suggesties i.v.m. het kyriale.

 

Het alleluia vraagt in de paastijd bijzonder aandacht.  Om de eenheid van de paasijd te onderstrepen, kan het alleluia herhaald worden gedurende meerdere zondagen.  Onder ZJ 3 en ZJ 4 vinden we verschillende mogelijkheden.  Andere mogelijkheid is het refrein van ZJ 773.  Voor het evangelie wordt het alleluia volledig gezongen; na het evangelie wordt enkel het alleluia hernomen.

Als acclamatie na het evangelie kan in de paastijd ook het refrein van liederen zoals ZJ 405, ZJ 414, ZJ 415, ZJ 814 gezongen worden.

 

De feestelijkheid van de paastijd kan verder nog uitgedrukt worden door het zingen van een geloofsbelijdenis (bijv. ZJ 9d) en het zingen van de doxologie (ZJ 15a, ZJ 15b, ZJ 15c).

MEIMAAND
MARIAMAAND

 

Klik hier voor een overzicht van Marialiederen in Zingt Jubilate.


In de meimaand 'Mariamaand' kan tijdens de Paastijd het gregoriaanse 'Regina caeli' (ZJ 65) gezongen worden, één van de weinige Marialiederen dat verwijst naar de verrijzenis.

bottom of page