top of page

Het orgel van Melden

Een Vereeckenorgel met behoud van een 18de eeuwse orgelkast

Orgelbouwer:   

 

Bouwjaar:       

 

             

Historiek:

oorspr. Lambert-Benoit Van Peteghem 
enkel kast met prospectpijpen bleef bewaard

Huidig instrument: Gebr. Vereecken

 

aangekocht in 1776-77 van het afgeschafte jezuïetenklooster in Oudenaarde

Het orgel werd, samen met het doksaal waarop het staat, grondig aangepast voor de kerk van Melden.  (zie ook: historiek)

 

1909: totale renovatie door Gebr. Vereecken (Gijzegem) met behoud van prospect met frontpijpen
nadien Fa. Joris (Ronse)
later verbouwd door J. Anneessens

 

De kast met prospectpijpen dateert uit de tijd van Lambert-Benoit Van Peteghem.  De orgelkast is vijfdelig met verlaagde ronde middentoren en twee grote ronde zijtorens.  Dergelijk vijfdelig orgelfront met lage middentoren van vijf pijpen, komt wel vaker voor in de Zuidelijke Nederlanden.  Met dergelijke opbouw met lage middentoren breekt Van Peteghem met de traditionele hoogte-opvatting.  

Boven de middentoren prijkt het medaillon van een bisschop (Martinus?).  Het wordt geflankeerd door twee typische 18de-eeuwse siervazen boven de zijtorens.
De zijvelden hebben naar het midden oplopende labia.  De ronde zijtorens bevatten net als de middentoren vijf frontpijpen.

Typerend voor de Van Peteghems is de afwisseling van spitse en ronde bovenlabia bij de frontpijpen.  In dit geval hebben de torens allemaal ronde opgeworpen labia, de pijpen in de tussenvelden hebben allemaal een spitsvormig bovenlabium.  Dit is een stijlkenmerk dat vader Pieter de eerste twee decennia van zijn loopbaan volhield.  Nadien zal enkel de middelste pijp van elke toren van een opgeworpen labium worden voorzien terwijl alle overige frontpijpen een spitsvormig bovenlabium krijgen.  Kunnen we daardoor het oorspronkelijke orgel aan vader Pieter Van Peteghem toeschrijven?

Verder staan op de onderbouw van het front muziektrofeeën afgebeeld (o.a. een mandoline, een viool, een fagot en een bazuin).

Het orgel is afkomstig uit het verdwenen jezuïetenklooster van Oudenaarde.  Het werd in 1776 aangekocht voor 700 pond en werd grondig hersteld voor 600 pond.  Het doksaal werd daarbij aangepast en de kast van het orgel werd hersteld (750 pond).  Het geheel is uitgevoerd door Judocus de Jonge.  Nieuwe orgelpijpen haalt men te Kortrijk.

In 1777 werd de orgelkast samen met een biechtstoel vernist door Philippe Van Der Meersch uit Oudenaarde.

Orgelkast:

 

Transformaties:                  

Klaviatuur:

Zijwandbespeling (niet origineel)
Vermoedelijk werd het oorspronkelijke Van Peteghemorgel bespeeld aan de rugzijde en was het orgel in origine een balustradeorgel.

Dit degelijk gebouwd instrument is normaal bespeelbaar en heeft een zeer licht en direct 'toucher'.

Bespeelbaarheid:

Gebruik:

 

 

Het instrument wordt vanaf de hervorming van de parochies met Pasen 2016 niet meer gebruikt voor wekelijkse weekendliturgie.  In de praktijk betekent het dat dit degelijke instrument zo goed als niet meer wordt bespeeld.  
 

Dispositie:

 

 

(registertuimelaars op een rij boven het klavier, van links naar rechts)

 

[Speelhulpen]

1r clavier aux péd.
2m clavier aux péd.

2m clavier au premier

Tutti récit

Tutti Gd orgue

 

[Pedaal]

Sousbasse 16

 

[Onderste klavier]

Bourdon 16

Montre 8

Gambe 8

Bourdon 8

Flûte oct. 4

Trompette 8

 

[Bovenste klavier]

Flûte harmon. 8

Quinte 2 2/3

Salicional 8

Voix céleste 8

Flûte 4

 

Het orgel bevat twee manualen met 56 toetsen (C-g´´´)
en een pedaal met 27 toetsen.

 

- Deze website wordt regelmatig bijgewerkt -

bottom of page