ORGELS in de Vlaamse Ardennen
Een ongekend maar boeiend patrimonium
Het orgel van Ouwegem
Eén van de eerste orgels van Charles Anneessens
Orgelbouwer:
Bouwjaar:
Voorgeschiedenis:
Transformatie:
Orgelkast:
Transformatie:
Orgelkast:
Charles Anneessens
1867
Vóór 1867 stond er in Ouwegem een orgel van Pieter Van Peteghem uit 1741.
Rond 1867 werd dit orgel overgebracht naar Outrijve (Avelgem). Daar onderging het instrument meerdere wijzigingen. In 1989 werd een herstelling uitgevoerd door Ph. Busschaert: een poging tot een gedeeltelijke reconstructie van de toestand van 1741.
Jules Anneessens-Tanghe (Menen)
kasttransformatie: Fa. Baeyens (St-Amandsberg)
In de balustrade is een sierprospect van een Onderwerk gebouwd.
De orgelkast staat ruim een meter achter de balustrade, een 30 tal cm. uitgediept.
De orgelkast is voorzien van ornamenteel houtsnijwerk, waaronder bijvoorbeeld de vleugelstukken met instrumenten en drapering. De bladconsoles onder de torens vertonen gelijkenissen met die in Leupegem (Oudenaarde).
Typering:
Dit instrument is een nog vrij degelijk instrument uit de beginperiode van Charles Anneessens. Hij richtte zonet in 1865 zijn eigen bedrijf op in de Adamstraat in Geraardsbergen. Het orgel van Ouwegem is mogelijks zijn eerste tweeklaviersinstrument. In Leupegem (Oudenaarde) vinden we een eenmanuaalsinstrument uit dezelfde periode.
Het orgel in Ouwegem heeft een mechanische tractuur (afgezien van de latere toevoegingen, waaronder de pneumatische lade). De zijwandbespeling is typerend voor de tijd. Het orgel is uitgebouwd als een romantisch instrument.
Klaviatuur:
De zijwandbespeling is typisch voor de 19de eeuw. Net zoals bij zijn vader P.H. Anneessens merken we een hoge bank voor een (aangehangen) pedaal op een verhoog. Mogelijks is dit het eerste tweeklaviersinstrument van Charles Anneessens.
2 manualen, aangehangen pedaal, 10 registers
manuaalomvang: C-g''' (schuifkoppel)
pedaalomvang: C-f'
Dispositie:
Bespeelbaarheid:
Het instrument is zo goed als onbespeelbaar, vooral door lekkages aan de blaasbalg, die echter makkelijk kunnen worden hersteld door een orgelbouwer.
De klankkleuren van het orgel zijn aangenaam. Het orgel staat ondanks de windziekte nog vrij goed in stemming, al spreken op dit moment enkel de registers goed aan die het met weinig wind kunnen doen.
Mits een basisonderhoud zou dit instrument weer makkelijk bespeelbaar kunnen gemaakt worden. Dit instrument is een nog vrij degelijk instrument uit de beginperiode van Charles Anneessens.
registertrekkers op een horizontale rij boven de klavieren, van links naar rechts:
Onderklavier:
Salicional 8', Voix céleste 8', Doublette 2', Bourdon 16', Prestant 4', Flûte harm. 8'
Bovenklavier:
Flûte 4', Viola 8', Bourdon 8', Montre 8'
Dit Van Peteghemorgel uit 1741 staat momenteel in de parochiekerk Sint-Petrus Outrijve (Avelgem). [Foto: De Gunsch, Ann, 01-02-2009, ©Vlaamse Gemeenschap]
met een schijnfront van een onderwerk
2 manualen en pedaal
de windvoorziening van het orgel