top of page

Het Collonorgel van Sint-Hermes Ronse

De kleine neobarokke tegenhanger van het grote symfonische Schyvenorgel

Orgelbouwer:             

Bouwjaar:                

Patrick Collon

1978

Neobarok positieforgel 
positief (cfr. Latijn: ponere = plaatsen / positum = geplaatst): een verplaatsbaar orgel

Positieven zijn meestal kleine orgels voor de begeleiding van het koor, soms zelfs voor de volledige kerk, zoals in Welden (Oudenaarde).  Soms worden deze instrumenten ook in kistvorm ('kistorgel', meestal een huisorgel) gebouwd, zoals dat het geval is in Welden.  Dergelijk instrument wordt meestal in de nabijheid van de altaarruimte gezet.  Het kan nooit het grote orgel in de kerk 'vervangen', omwille van zijn geringe klanksterkte.

Het positief bestond reeds in de middeleeuwen.  Aanvankelijk werden in de middeleeuwen kleine draagbare 'portatieven' (Latijn: portare = dragen) gebruikt in processies en muzikale optochten.  'Positieven' of verplaatsbare orgels werden bij om het even welk altaar geplaatst om muziek te spelen voor en na de eredienst.  Het 'grote orgel' van de kerk was aan de muur opgehangen in een nestvormig dokaal ('zwaluwnestorgel'), of bevond zich links op een doksaal tussen koor en schip van de kerk.

In de 20ste eeuw wordt het positief (veelal in de vorm van een kistorgel) ook wel gebruikt bij concertante uitvoeringen als continuo-instrument (=begeleidend basinstrument).  Dat is eigenlijk een vertekening van de historische werkelijkheid.  De continuo werd historisch gezien op het groot orgel gespeeld.

Typering:

Historiek:

Orgelkast:

Klaviatuur:

Dispositie:

Het orgeltje werd oorspronkelijk gebouwd voor organist Luc Latte uit Sint-Amandsberg.  Er werden door dezelfde bouwer een reeks identieke orgeltjes gebouwd, die men kan terugvinden in het kasteel van Annevoie, in Brie (Charleroi), maar ook in Duitsland: Berlijn, Hannover en Springe.
In november 1991 werd het geplaatst in de Sint-Hermeskerk.  Daarbij werd de oorspronkelijke Werckmeister III-stemming gewijzigd naar een gelijkzwevende stemming.

eenvoudige massief eiken kast, met bovenaan deurtjes om de pijpen zichtbaar te maken.

1 klavier, 54 toetsen

De registers zijn drie schuifregisters aan de zijkant van de kast:
(er zijn geen registeropschriften)

Bourdon 8'

Roerfluit 4'

Doublet 2'

- pagina in opbouw - 

 

Bron:
Dominique Wybraeke, Het Collonorgel van Sint-Hermes, in: http://www.dekenaat-ronse.be/site.php/sthermes/Erfgoed/Orgelbeiaard/Collonorgel

- Deze website wordt regelmatig bijgewerkt -

bottom of page