top of page

Orgels in Horebeke

Klik bovenaan in het menu 'Horebeke' op het orgel waarover je meer wenst te weten
of klik op de foto van het orgel hieronder.

Sint-Kornelis-Horebeke

Van Peteghem

ca. 1777

Sint-Maria-Horebeke

Van Peteghem
1784

 

Korsele

Vierdag

1961

HOREBEKE, EEN KLEINE GEMEENTE MET DRIE ORGELS

 

Horebeke beschikt over twee 18de-eeuwse orgels van de bekende Gentse orgelbouwerfamilie Van Peteghem, alsook over een degelijk 20ste-eeuws neobarokorgel van Vierdag (NL).

  
Het oudste orgel is dat van Pieter Van Peteghem in Sint-Kornelis-Horebeke.  Het orgel werd in 1782 aangekocht (en is dus ouder dan deze datum), afkomstig uit het opgeheven klooster van Elsegem.  De windkast/windlade is nog origineel en bevat nog krantfragmenten uit 1777.  Toch kende het orgel enkele 'romantiserende' wijzigingen rond de eeuwwisseling van de 19de naar de 20ste eeuw.  Het orgel bevat nog vrij veel Van Peteghemmateriaal.  Het orgel is minimaal bespeelbaar wanneer iemand handmatig de balgen bedient.  Met een beperkt budget (ca. 5000 euro) is dit orgel opnieuw normaal bespeelbaar.


Het jongere 'broertje' in Sint-Maria-Horebeke uit 1784 zou volgens contract geïnspireerd zijn op het orgel van Sint-Kornelis-Horebeke, hoewel dat van Sint-Kornelis-Horebeke een ééndelige orgelkast bevat, en dat van Sint-Maria-Horebeke een tweedelige.  Dit instrument werd in de 19de eeuw aangepast in romantiserende zin, en in de 20ste eeuw drastisch omgebouwd naar romantisch concept.  Hierbij is heel wat Van Peteghemmateriaal verloren geggaan.  Het orgel is momenteel onbespeelbaar.

 

Het enige orgel dat geen ombouw kende en nog zijn origineel klankbeeld heeft behouden is het 20ste-eeuwse neobarokorgel in de protestantse kerk van Korsele.  Het is het enige orgel in de gemeente Horebeke dat nog wekelijks bespeeld wordt.  Ondanks het vrij kleine instrument is dit in de streek veruit een van de meest kwalitatieve en degelijke instrumenten, bovendien met een bijzonder mooie klankkleur.

 

PUBLICATIE:

THEMANUMMER OVER ORGELLANDSCHAP IN HOREBEKE EN ZWALM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al eeuwen speelt het orgel, ook wel ‘koning van de instrumenten’ genoemd, een belangrijke rol in de liturgie.  Toch werd het niet altijd als begeleidingsinstrument van de zang gebruikt.  Hoe werd het dan wel gebruikt?  Hebben wij nog zulke instrumenten in ons dekenaat?  Is er dan een verschil?  Wat is de toestand van deze instrumenten?

Dit en zo veel meer lees je in de decembereditie 2013 van de Zwalmgalm, het boekje van de Heemkundekring Zwalm, voor slechts 3,5 euro! (30 pagina's)

 

Waar te verkrijgen?
- via de maker van deze website (contactformulier: zie onderaan deze webpagina)
- secretariaat van de Heemkundekring (Neerkouter 9, 9630 Zwalm) - tel. 055/49.73.04)

- Deze website wordt regelmatig bijgewerkt -

bottom of page